Thuis oefenen met lezen

Hoe meer een kind leest hoe beter het zal gaan. Hieronder 10 tips om thuis te oefenen met lezen.

1.Oefen elke dag
Plan het in op een vast moment zodat je het niet overslaat en zodat je ernaar uit kunt kijken.

2.Maak lezen leuk
De belangrijkste succesfactor is Motivatie. Kijk wat bij je kind past. Houdt hij van succeservaringen, laat hem dan eens iets lezen wat eigenlijk te makkelijk voor hem is. Of lees een informatieboek over het favoriete onderwerp van je kind. Of een stripboek. Door het lezen van deze boeken wordt ook hun woordenschat flink vergroot.

3.Lees een aantal dagen dezelfde tekst
Herhaald lezen is een beproefde methode om het leestempo te verhogen. Een aantal dagen achter elkaar dezelfde tekst lezen en de tijd met een stopwatch bijhouden, eventueel met een belongingssysteem, is voor veel kinderen een effectieve manier om vlot en vloeiend te leren lezen.

4.Samen Lezen
Geef als ouder het leestempo aan en stimuleer je kind in dit tempo mee te lezen. Of lees om en om: eerst jij een zin, dan je kind. Als het lukt kun je ook om en om een alinea lezen, of zelfs een hele bladzijde. e tekst samen met je kind hardop en zorg als ouder dat het tempo wat hoger ligt dan het normale leestempo van je kind. Zo ‘sleur’ je je kind mee.

5.Lees mee met je vinger
Meelezen met de vinger of een bladwijzer gebruiken die de gelezen tekst afdekt kan je kind ondersteunen bij vlot en vloeiend leren lezen.

6.Lezen op een scherm
Sommige kinderen vinden het leuker of fijner om van bijvoorbeeld op een iPad te lezen. Je kunt deze instellen naar eigen wens; licht, lettergrootte, kleur, etc.

7.Bewegen en lezen
Veel kinderen zitten niet graag stil. Door kaartjes te maken en te verspreiden in een ruimte kun je je kind uitdagen te bewegen. Noem bijvoorbeeld een woord/letter/lettercombinatie en laat je kind naar het juiste kaartje toe lopen.

8.Lezen in de auto
Lange autoritten saai? Nee hoor! Daag je kinderen uit om straatnaambordjes te lezen. Of de plaatsnamen op borden langs de snelweg. De auto rijdt door, dus je kind wordt automatisch uitgedaagd snel te lezen.

9.Digitale prentenboeken
Verschillende websites bieden online prentenboeken aan. Soms met de gelezen tekst in beeld zodat je kind kan meelezen.

10.Samen lezen
Er zijn boeken die speciaal geschreven zijn om samen te lezen, een volwassene en een kind. er zijn makkelijkere stukjes die je je kind kunt laten lezen afgewisseld door moeilijkere tekst die de volwassene kan lezen.

Meer informatie?:
https://www.heutinkvoorthuis.nl/nl/oefenen-met-lezen-hoe-houd-je-het-leuk/news/104/
#marloeseducation#edinburgh#nederlandseles#nederlandseschooledinburgh#nederlandseschool#nederlandsebasisschool#nederlandsebasisschooledinburgh#nederlandsevoorschool#nederlandsevoorschooledinburgh#voorschool#nederlandselesedinburgh#nederlandsonderwijsinhetbuitenland#nederlandsonderwijs#nederlandersinschotland#dutchclasses#dutchclassesedinburgh#dutchprimaryschool#dutchprimaryschooledinburgh#dutchpreschool#dutchpreschooledinburgh#dutchschooledinburgh

Leave a Reply